Na Nederland komt ook België met een regelgeving voor de plastic draagtassen. De regelgeving moet nog exact bepaald worden maar de eerste plannen zijn bekend.
Zoals het er nu uitziet heeft de politiek besloten om in de 3 Belgische gewesten (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) een aparte regelgeving in te voeren. Of de 3 gewesten hiermee akkoord gaan is nog afwachten, maar wij houden u op de hoogte.
Update 14 juli 2017
De Waalse regering heeft op 6 juli het besluit waarin de plastic draagtassen voor eenmalig gebruik worden verboden goedgekeurd.
In Brussel zal het verbod en besluit eind september definitief worden goedgekeurt.
Vlaanderen heeft een andere maatregelen bedacht en wil liever maatregelen nemen in overleg met de sector.
De Interregionale Verpakkingscommissie legt België een jaarlijkse monitoring op om het jaarlijkse verbruik van het aantal tasjes vast te leggen.
Conclusie: drie gewesten, met 4 verschillende wetgevingen! Wanneer de plastic tasjes niet meer gebruikt mogen worden is nog niet duidelijk.
Update 17 november 2016
Waals ontwerp:
In Wallonië is nu voor de tweede keer een plan opgesteld. Er is nog geen definitief akkoord, maar de plannen zijn als volgt:
Voor plastic tasjes voor eenmalig gebruik geldt verbod, maar welke plastic tasjes zijn voor eenmalig gebruik?
De minister van Wallonië hanteert niet het zelfde verbod als de overige gewesten. Zijn definitie voor “tasjes voor eenmalig gebruik” zijn “tasjes die niet herbruikbaar zijn”. Een tasje wordt als herbruikbaar beschouwd als (cumulatieve voorwaarden):
- het ontworpen is om waren te verpakken en/of om inkopen te doen,
- het ontworpen is om vele keren voor het zelfde doel te worden gebruikt, vormvast is en (af)wasbaar,
- Het hergebruik gegarandeerd wordt door een systeem van terugname & vervanging, een systeem van herstelling of van statiegeld,
- Het afval wordt: selectieve inzameling is mogelijk met het oog op recycling.
Draagtassen van stevige materialen die bijna onbeperkt worden gebruikt, worden gezien als herbruikbare tasjes en worden vrijgesteld van voorwaarde punt 3.
Verbod op plastic tasjes vanaf 1 december 2016
De regelgeving van plastic kassaatjes voor éénmalig gebruik gaat per 1 december 2016 in. Er zijn uitzonderingen:
- Voorraden van gepersonaliseerde tasjes met een dikte minder dan 50 micron betaald voor 09-07-2016, die nog tot 1-12-2017 mogen worden gebruikt,
- Tasjes met een dikte van 50 micron of meer, die nog tot 01-12-2017 mogen worden gebruikt,
- Gesealde tasjes die uitsluitend worden gebruikt voor de verzending van non-foodpakjes (e-commerce) en in luchthavens, zonder tijdsbeperking.
De andere plastic tasjes voor éénmailig gebruik worden voerboden met ingang van 1 maart 2017, met uitzondering van:
- Dunne plastic tasjes voor voedingsmiddelen die kunnen druipen (geseald in de bedieningsafdeling), die nog tot 01-12-2017 mogen worden gebruikt,
- Plastic tasjes die ten minste voor 40% biogebaseerd en thuiscomposteerbaar zijn, die nog tot 01-12-2018 mogen worden gebruikt voor:
– voedingsmiddelen voor dierlijke oorsprong die in de detailhandel worden verkocht,
– voedingsmiddelen die vochtig zijn of vloeistoffen bevatten en kunnen druipen en die in de detailhandel worden verkocht. - Plastic tasjes voor waterplanten en -dieren evenals voor koekjes en chocolade, zonder tijdsbeperking.
We houden u op de hoogte.
19 augustus 2016
De huidige plannen zijn:
Wallonië:
December 2016:
Verbod op de plastic draagtassen voor éénmalig gebruik.
Maart 2017:
Verbod op overige plastic zakken voor éénmalig gebruik (als uitzondering gelden de dunne groente- en fruitzakjes mits deze worden gebruikt voor voedingsmiddelen die vochtig kunnen zijn. De politiek wil deze draagtassen toelaten tot eind 2018, indien ze thuis composteer baar zijn en minstens voor 40% uit biomateriaal bestaan).
Brussel:
September 2017:
Verbod op de plastic draagtassen voor éénmalig gebruik.
September 2018:
Verbod op de overige plastic zakken voor éénmalig gebruik. Wanneer de plastic zakken gemaakt worden van biologisch afbreekbaar plastic of composteerbare zijn worden deze vrijgesteld van dit verbod.
Vlaanderen:
Januari 2018:
Verbod op de plastic draagtassen voor éénmalig gebruik. (Op deze wet is nog niet gestemd)
Landelijk plan
Op landelijk niveau heeft de federale minister van Leefmilieu aangeven een verbod te willen op het gratis weggeven van alles tassen en zakjes van zowel plastic als papier. Wanneer u toch een tas wilt weggeven die zwaarder is dan 50 micron, wordt er een minimum prijs opgelegd voor de tas.
De zakken tussen de 15 en 50 micron worden algeheel verboden, mits deze composteer baar zijn of noodzakelijk zijn voor hygiëne.
In het kort:
Dunner dan 15 micron: gratis tenzij thuis composteer baar en nodig is voor de hygiëne,
Zakken tussen de 15 – 50 micron: verbod, tenzij thuis composter baar (minimum prijs),
Tassen dikker dan 50 micron: betalend (minimum prijs).